pühapäev, 9. september 2007

Dessant

Edasi suundusime Normandia dessandi paika, Omaha Beachile.
Miks on see paik just enim tähelepanu pälvinud? 6.juuni hommikul aastal 1944 käis sealsamas paigas kõikse vihasem andmine.

Omaha Beachi ümbruses oli lahe kolada. Ammutada endasse meeleolusid ja kujutlusi sündmustest, mis kuus kümnedit tagasi toimusid. Enamasti ma lihtsalt mõtisklesin omaette, et kui vägev ja võimas ja uskumatu kogu see sõjavärk on. Kogu reaalsus ei jõua kohale. Mul pole ju sõjast aimugi tegelikult.

Vihma kallas, müttasime vihmakeepides ja kummikutes ringi. Vahtisime rannal, avastasime kaevikuid, piilusime laskeavadesse ja R pidi otse loomulikult ka seal vihmasajus ujuma saama. Heitis rõivad seljast ja jooksis üksiku hullumeelsena end Antlandi serva kastma. Ok, La Manche küll, kuid siiski Atlandi serv. Meie plaksutasime kaldal hambaid:)
Mulle meeldis. Meeldis see, et ei olnud turiste, tõenäoliselt ilma pärast. Ringi mütates tekkis endalgi suhteliselt asjakohane tunne ja sai kujuteldavasse paremini sisse elada:)

Vahva vee-element

Ilm oli küll "võrratu":) Ostsime peaaegu kõik kohalikust supermarketist kummikud ja see osutus ülikõvaks ostuks - nii hea oli nendega. Ja dessandipaigas ringi trööpamiseks olid väga sobivad - aitasid meeleolu luua:)
Normandiast sai ka hulgem siidrit ja veini ja õlle koju kaasa ostetud. Pärast auto tagumine osa oli nagu joodiku unenägu – pudelid virnade viisi kõlisemas:)
Siidreid proovisime erinevaid. Ärge odavat ostke, see maitseb nagu kusi, nagu Kill-o-zap tabavalt väljendus:) Kallimad aga on suurepärased. Ja nendest me ei väsinud:)
Calvadosi ostmist kaalusin samuti, eriti kuna see on "Triumfikaarest" alates mind kummitanud. Sest lõppude lõpuks on just Normandia see koht, mis kuulus selle joogi poolest. Ka sõna ise tuleb Normandias asuvast Calvadosi-nimelisest haldusüksusest. Hoolimata kõigest on see jook minu jaoks siiski liiga kange ja peale keeleotsa sissekastmist ma enamat temaga teha ei suuda.
Põhimõtteliselt on kogu Normandia täis château’sid ja farme, kus tüübid calvadosi ja õunasiidrit pruulivad. Astu ainult sisse ja osta. Üldiselt tunneb need juba eemalt ära, kas siis vastavate reklaamtahvlite järgi või veelgi lihtsam – nende ümber on alati õunaaiad.

Kommentaare ei ole: